prof. dr. sc. Antonija Petričušić

Antonija Petričušić izvanredna je profesorica na katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu te gostujuća profesorica i članica Akademskog vijeća Europskog regionalnog poslijediplomskog studija demokracije i ljudskih prava.

Kao dobitnica stipendije Fulbright u akademskoj godini 2022/2023 istraživat će pri Centru za ljudska prava Sveučilišta u Minnesoti koje posljedice konzervativna pravna mobilizacija ima na ostvarivanje prava žena u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj te predavati na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Minnesoti.

Doktorirala je na Pravnom fakultetu  Sveučilišta Karl-Franzens u Grazu (Rechtswissenschaftliche Fakultät der Karl-Franzens-Universität Graz). Disertacija je nagrađena stipendijom i nagradom za mlade istraživače sa Sveučilišta Karl-Franzens u Grazu (Preis des Landeshauptmannes). Završila je poslijediplomski studij iz područja sociologije i socijalne antropologije na Central European University u Budimpešti, Mađarska. Završila je i poslijediplomski studij iz područja ljudskih prava i demokratizacije Sveučilišta u Sarajevu i Bologni, diplomirala na Fakultetu političkih znanosti na studiju novinarstva te na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Za studentske radove nagrađena je nagradom Svjetskog viktimološkog društva, Dekanovom nagradom i Rektorovom nagradom. Za značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti i društvenoj pravednosti u Hrvatskoj u 2020. godini nagrađena je nagradom Fierce Women Award.

Inicijatorica je i suosnivačica studentsko-nastavničke udruge Za pravo LGBTIQA+ osoba (ZA-Pravo), koja okuplja studente/ce i nastavnike/ce koji/e zajednički stvaraju sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za studente i studentice bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. 

Od 2018. do 2022. godine bila je članica je Savjetodavnog odbora, tijela stručnjakinja i stručnjaka koje nadgledaju primjenu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina te Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice. Radila je ranije kao znanstvena suradnica na Institutu za austrijsko, europsko i poredbeno javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta Karl-Franzens u Grazu u Austriji, kao znanstvena novakinja na Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu, kao suradnica Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske te kao znanstvena suradnica na Europskoj akademiji u Bolzanu u Italiji. Sudjelovala je i surađivala u nizu međunarodnih i domaćih znanstvenih projekata i konferencija.